fredag den 12. december 2014

7. låge (16. november) Abra Malaga

På denne dag var der dømt no bullshit birding. Én lokalitet, ét trek. Ingen leisure birding med stop langs vejen og lunch boxes osv., så jeg skal advare om højt indhold af truede endemer og svære højtlevende arter!
Vi skulle op til Abra Malagas polylepis skov. Allerede en valgte at blive hjemme pga. højden vi skulle op i. På vejen op foretog vi et enkelt stop, da jeg i længere tid havde snakket om at jeg gerne ville se Creamy-crested Spinetail. Jeg var ret bange for at blive skuffet da jeg virkelig gerne ville se den fugl. Heldigvis gik der ikke lang tid før vi havde hele to Creamy-crested Spinetails hoppende rundt om os! Min dag var allerede reddet og vi havde ikke engang nået hovedmålet endnu!
Creamy-crested Spinetail, endemisk for Perú
Lyser op på afstand med sine malplacerede ørkenfarver.
Da det jo var tidligt om morgenen var der god aktivitet på stedet og vi fik på kort tid set Masked Flowerpiercer, Golden-billed Saltator og Great Sapphirewing (intet billede).
Bagen af en Masked Flowerpiercer

Golden-billed Saltator på laaang afstand
Vi fik også repareret vores White-tufted Sunbeam, som vi så meget dårligt på op nogle dage før.
White-tufted Sunbeam, endemisk for Perú
Vi forsatte og fra vejen så vi endnu en ny fugl, en Mountain Caracara, meget tæt på!
Mountain Caracara, gennem bilrude
Endelig nåede vi udgangpunktet for vores trek, men allerede efter få hundrede meter måtte endnu en tur deltager vende om. Der skulle ikke gå lang tid før vi fik den første højlandsfugl, da en Cordilleran Canastero hoppede rundt på klipperne.
Cordilleran Canastero
Opstignings delen var heldigvis kort, ca. 500 meter på x-aksen og 300 meter på y-aksen, hvis jeg husker rigtigt. Toppen var i hvert fald i 4700 meters højde, hvor alt skal gøres i stille og roligt tempo! Da vi kom op på bjergkammen kom vores mål til syne: Små kringlede træer med mange lag afskallende bark! Sammen med de første Andean Swallows (intet billede)
Guiden José og polylepis!
Der gik ikke lang tid før vi havde Blue-mantled Thornbill i toppen ad små træer.
Blue-mantled Thornbill, det kan jeg jo sagtens sige med sådan et billede... ;)
Vi mødte også Brown-backed Chat-tyrant, som vi havde haft dagen før. Pludselig flyver to fugle dog ind i en busk en 20 meter væk og vores guide råber med det samme: "Giant Conebill!". Muligvis den art jeg havde plapret næstmest om at jeg gerne ville se ;)
Giant Conebill, den første rigtige polylepis specialist og Near Threatened på IUCN pga. tilbagegangen og fragmenteringen af dens habitat.
Stierne var ikke særlig godt vedligeholdt, hvilket jeg synes var en del af charmen, men man kom hurtigt til at pruste! Dog var der skilte med navne på stierne og det første vi kom til var Rusty-crowned Tit-spinetail-Trail og der gik da heller ikke lang tid før der kom en til syne i de lave træer.
Det er altid fedt at se en Rusten-kronet Mejse-rygradshale, den er endemisk for Perú
Rundt om os kaldte nu flere fugle, en af dem en Puna Tapaculo, som vi hørte flere gange på turen. Jeg fik kun et kort glimt af en bevægelse ef den skulky lille mørke sag.
Mens vi gik videre kiggede jeg regelmæssigt op ad skråningen og det gav pote! På en rund og bar sten hoppede der en Cinclodes rundt. Ikke noget jeg normalt ville melde, da der havde mange bar-winged og white-winged på turen. Men da jeg vidste hvad der var i farvandet meldte jeg den i samme sekund, som jeg fik den i kikkerten. Kort efter bekræftede guiden min mistanke: "It's the Royal Cinclodes!" Den blev desværre kun set af guiden, KMO og jeg, som var helt oppe at køre i den tynde luft! (der reklameres med arten ved 28B).
Royal Cinclodes, faktisk ikke en endem, da der er en lille klat af dem i Bolivia. Derimod er den Critically Endangered og ifølge tal jeg har sakset fra Birdlife repræsenterer mit billede 0,4-2% af verdensbestanden.
Kort efter så vi Blue-mantled Thornbill igen.
Blue-mantled Thornbill, her kan man da godt bestemme den... eller hvad?
Vi hørte endnu en fugl kalde inde fra de små træer, en Stripe-headed Antpitta. Jeg havde ikke de store forhåbninger om at sen den, da jeg stadig kunne huske vores Rufous Antpitta, der var umulig at se! Heldigvis blev det dog en helt anden oplevelse denne gang, da den pludselig sad fremme midt i en busk, dog kun i få sekunder. Men efter min mening er det altid fedt at se en Antpitta, specielt når den ikke er blevet lokket frem med orme og har et trivielt kælenavn.
På de vanskelige stier kunne det ikke undgås at man sakkede lidt bagud nogle gange og på et tidspunkt da mig og KMO gik alene så og fotograferede vi en større fluesnapper-type og da vi indhentede de andre fandt guiden den samme fugl, en Red-rumped Bush-tyrant, som han ikke havde set i tre år!
Red-rumped Bush-tyrant
Kort efter fik vi også Rufous-webbed Bush-tyrant som jeg desværre ikke fik billeder af...
Vi gik videre, hvor jeg præsterede af defaulte en flok siskener til Hooded Siskin. Jeg blev dog rettet da den art bliver erstattet af Thick-billed Siskin i polylepis, en rettelse jeg godt kan leve med!
Thick-billed Siskin, en af flere
Nu befandt vi os på Ash-breasted Tit-tyrant-trail og igen gik der ikke lang tid før vi havde en sådan.
Ash-breasted Tit-tyrant, ikke endemisk, men Endangered, 150-700 styks tilbage, ikke så sjælden som Royal Cinclodes, men stadig sjældnere en Kählervasen.
Næste sti var Tawny Tit-spinetail-trail og da den også lige pludselig hoppede rundt omkring os (sammen med Giant Conebill!) følte jeg mig, trods stiernes forfatning, som om jeg stod i en zoologisk have...
Giant Conebill, den er altså bare pissefed.

Tawny Tit-spinetail, Near Threatened, polylepis-specialist
Vi begyndte en nedstigning til engen nedenfor os, meget langsomt, hvor der kom lidt andre arter frem.
Bjergsiden med Polylepis vi gik ned af og engen for neden.
 De første vi fik efter nedstigningen blev en fed Rufous-naped Ground-tyrant og en to nysgerrige, lokale børn.
Rufous-naped Ground-tyrant, meget lettere at have med at gøre end polylepis-fuglene!
Noget mere casual påklædt, end os i vores vandretøj
Jo længere vi kom ned gennem dalen, jo mere bevoksning kom der, og vi fik hurtigt flere nye arter bl.a. Black Siskin, Tufted Tit-tyrant og en Rusty-crowned Canastero, som vi måske, måske ikke så, men i hvert fald hørte...
Black Siskin

Tufted Tit-tyrant
 Og da vi nåede vejen fik vi også repareret vores Shinning Sunbeam fra dagen før
Shinning Sunbeam
(1) Start, (2) slut
Jeg må indrømme at da vi nåede vejen igen, kunne jeg godt mærke højdesymptomerne. Vi kørte hele vejen tilbage til Cusco, med et enkelt stop ved en lille sump, hvor vi fik Plumbeous Rail og Yellow-winged Blackbird.
Overnatning i Cusco, hvor vi skulle finde et sted at spise, vi fandt en restaurant, hvor de havde alle kødtyper, troede vi. Tjeneren kom med kortet pegede og sagde: "Hoy tenemos esto, esto, esto y esto" Det han pegede på at de havde at vælge imellem i dag var: en hel kylling, en halv kylling, en kvart kylling og en ottendedel kylling... med ris og kartofler...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar