onsdag den 29. januar 2014

Januar 2014 i NEZ (North East Zealand)

Her et lille overblik over denne kedelige Januar måned med lidt udvalgte dage der gav hæderlige fugle.

1. januar - Birdrace

Kørte dd rundt med KBJ og MBB i NEZ, for at "hunte" årsarter. Vi valgte at starte på Halsnæs, efter en del gode meldinger derfra (havde bl.a. set Hvidsisken og Amerikansk Sortand i området inden for de sidste par dage ved Melby Overdrev). Inden da prøvede jeg at overtale KBJ, til at tjekke Tisvildeleje for Nøddekrigerne, som stadig burde være i området, trods 0 meldinger i et par måneder. Det lykkedes MBB og undertegnede, at se en Nøddekrige overflyvende i retningen af det gamle sted ved Solvangsvej. KBJ missede den, men fik i stedet Stor Korsnæb. Vi fortsatte mod Melby Overdrev. KBJ så Hvidsisken, men MBB og undertegnede så den ikke, da jeg brugte mest tid i brandbælterne, for tjek af den mulige stor piber sp., JiC, PN og undertegnede så derude for nogle dage siden. Det blev ikke til nogen pibere, men en Sanglærke som fin januar-art. Vi rundede af i Gilleleje Havn med Snespurv og Lille Lappedykker og 0 Kaspiske Måger.

4. januar - Dårlig dag

Tjek af Gurre Sø for Halsbåndstroldand, negativ. Tjekkede Favrholm Voldgrav, og hentede en del årsarter, som ikke er nævneværdige.

12. januar - Stormvejr på nordkysten

Det havde ligget lidt i kortene at der måtte komme en kraftig blæst fra NV-retning og efter lidt vestlige vinde i starten af januar. 12. januar kom den så, og man kan vel ikke undgå at tænke på den legendariske januar-dag i 1993, der både gav Stor Stormsvale, Kongeederfugl og en del andet, samt ikke mindst en Storskråpe. Jeg placerede mig derfor ved plankeværket ved Børstrup Hage i Gilleleje i håb om at en enkelt Kuhls ville daske forbi. Der var mange birdere ved plankeværket på dagen som ABK, JAE, HBJ, JL, CL, RT, BR, JL, MKH m.fl.

Obsen startede pænt ud med lidt Rider, Alkefugle, Lommer, Suler, altså nogle årsarter. Fint. 0938 trækker en gammel slank kjove forbi obsposten på stor afstand mod øst, som viste sig at være en ældre Almindelig Kjove, angivet som 3k+. Efter denne fine obs, kom så dagens første chok-melding om Kuhls Skråpe fra Kikhavn set af MT*. Dette spredte en del panik, og trods ihærdig indsats ved plankeværket, blev fuglen aldrig fundet. TJ havde stået ved strandbakkerne og havde haft en skråpe med Kuhls-jizz, som vel var Kikhavn-fuglen. Desuden lavede TJ Stor Stormsvale, som vi bummede. Når man sidder lavt, som man gør ved plankeværket, misser man ofte Stormsvalerne mellem bølgerne, som åbenbart var tilfældet for os. MT så også en Lunde ved Kikhavn omkring solopgang

Til gengæld trak 2-3 Storkjover forbi Børstrup Hage, og ikke mindre end 283 Mallemukker(så kun 237 selv), der lignede lidt af en top5'er for Gillelejeområdet (IBA). En (formentlig) ung Mellemkjove trak også forbi obsposten i dag.

Til at slutte dagen af med, mens jeg pakkede sammen, lavede JAE gammel Kongeederfugl 150 meter ude, trækkende mod vest med 4 Ederfugle. Blev ikke set ved Rågeleje?

ALT i ALT en super dag på nordkysten...

18. januar - Hvidvinget Korsnæb!

Kørte på nordkysten for at finde hits. Startede ud med lidt havobs ved Tisvilde Hegn, men det var satans koldt, og der gik ikke andet end en Alk/Lomvie og nogle få Rødstrubede Lommer. Dog videre til Tisvildeleje omkring den gamle station, for at tjekke op på Nøddekrigerne i området. Ingen Nøddekriger, men mødte MKP og BJO, som havde fundet 18 Hvidvingede Korsnæb, som kunne ses fint på klodshold i en privat have. Fint.

21. januar - Høgeugle

Skulle lige have Høgeugle som årsart i Store Hareskov. Tog også en havobs forinden ved plankeværket, og det var en rigtig dum beslutning.

25. januar - Gribskov slår til!

I dag lavede OLEB* Halsbåndstroldand ved Mølleåen i Stenholts Indelukke i den sydlige del af Gribskov. Måtte lige et smut der ud for at se denne 2k han. Fik ellers lidt årsarter som Lille Skallesluger, Havørn m.fl. Desuden en Bjergand, god Gribskov-art.

Januar er en kedelig måned, men det lykkedes alligevel at få nogle fine momenter ud af det.

(EBB)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar