torsdag den 22. oktober 2015

Blåvand med DOFUngdom del. 1


Nu er det et stykke tid siden Uge 42 skete og DOFU var på lejrtur i Blåvands-området. Vi tog afsted d. 10/10 med tog-tog-bus og vi landede i Blåvand cirka 1400. "Vi" var Mads Kjeldgaard Oddershede. Anders Odd Wulf Nielsen, Sebastian Hansen, Philip Elbek, Rasmus Momme, Jonathan Hemmer-Hansen og senere joinede Frederik Rejsby Johansen. Allerede da vi blev smidt blev der meget hurtigt fundet af turens første "Ok" arter, en fin duehøg der kredsede stille og roligt henover Blåvand. 
Der blev taget billeder af den og turlederne nåede akkurat at misse den, da de var ovre at hente nøgler til sommerhuset. Vi daffede så ned til sommerhuset, hvor turen på vej der ned ikke gav noget som helst spændende. Vi fik smidt tingene, og jeg formår at smutte ud på en minitur og claimer den første ringdrossel på turen, en fin 2k+ han, og når kun at få røvskud af den, hvor efter vi tog op efter cyklerne (MOUNTAINBIKES!!!!), og derefter en tur ud til Reginevej, som plejer at være propfyldt med fugle og fuglekiggere. Vi nåede derud og der var en del fugle i krattet, men umiddelbart var der ikke noget spændende der gav lyd fra sig. Jeg forsatte alene op af Reginevej og ud i det åbne, hvor jeg gik sammen med Jonathan. Vi flusher først en Munk, og lige pludselig flusher vi en brun fugl, som jeg relativt hurtigt defaulter til munk, da den ryger op fra der, hvor munken sad før, men Jonathan har den i kikkerten og giver udtryk for at det er det ikke. Jeg får kikkert på den og det viser sig at være en fin skovpiber, vi ser den alt alt for godt, så vi kan ikke spekulere ud i at det er en Tajgapiber. de andre støder til og ser den pissegodt og mange gode fotos bliver taget og kaldet bliver hørt. Kort efter møder vi René Rørbæk, og der blev uddelt skulderklap og mandige håndtryk. Jeg forsætter og ender ude i det fugtige, og efter noget tid bliver der råbt op om Fiskeørn, fedtfedtfedt, den bliver fotodokumenterede godt og grundigt af hele DOFUngdom og bliver helt ok.
Duehøg over Blåvand og Skovpiber, Reginevej fotos: Rasmus Momme

 Jeg tager en runde til i området mens de andre fortsætter ned til bunden af TDC-området, hvilket ikke giver noget udover en fin hvid vipstjert og en dværgfalk. Efter at vi mente at alle fugle var tjekket tog vi tilbage til sommerhuset for at pakke ordentligt ud inden aftensmad og aftenmøde ud på Blåvand Fuglestation. Efter blev der meldt Brilleand ud fra Lille Strandvej af Melanitta-guruen Rasmus Strack, den blev forsøgt twitchet, men ingen af dem der twitchede vidste, så de gav op og gav sig til at havobse inden aftensmaden, hvilket gav ingen fugle. Så blev der lavet aftensmad og derefter gik turen op til Blåvand Fuglestation, hvor der var aftenmøde, velkomst og en debat omkring feltornitologi, dofbasen og fremtiden omkring netfugl. Jeg smuttede da der var pause for at sige hej til René sammen med Philip, han kunne så byde på nogle øl og den døde Sodfarvet Skråpe Svend. Der blev lagt planer og talt om måger, kvalitetssikring af observationer og om hvorvidt ugen ville kaste nogle hits af sig. Jeg tog hjem på cykel uden lys, og gjorde mig klar til næste dag.


Den næste dag (11/10) besluttede jeg mig for at kratluske ved Grønningen, mens resten af holdet tog ud på Hukket for at obse. Det var halvtåget, men der var massere af fugle. Jeg gik igang med at luske og jog rørspurve, gulspurve og rødhalse op, men det vildeste var to bjergvipstjerter, to ringdrosler, stenpikker og munk ved campingpladsen, jeg forsatte stille og roligt ned af vejen, men der var ikke noget af særlig karakterer, selvom de lokale 'hibernans" sortstrubede bynkefugle, hvilket er et lækkert syn for en der er bosat på Sjælland. Efter nogen overvejelse besluttede jeg mig at for at tjekke området nede ad vejen "Grønningen", men et kort stop ved St. Enders Kapel gav husrødstjert, stenpikker, Anton Liebermann og Emil Bjerregård, der var på privat tur. De besluttede sig for at tage til Ho Plantage og jeg forsatte ned ad "Grønningen", hvilket igen ikke gav noget crazy udover en fin flok hjejler, men dem fik jeg ikke tjekket da jeg kun havde håndkikkert med, så der har sikkert gemt sig Danmarks første multiforekomst af amerikansk tundrahjejle. Men jeg forsatte og selve turen var meget lang, da jeg prøvede at være grundig gav i alt 15 (ekskl. dem ved campingpladsen) ringdrosler, misteldrosler, duehøgen fra igår og en enkeltbekkasin der lettede fem meter fra grusvejen lige pludselig... Ellers var der godt med svaler og småfugletræk i luften. Jeg tog tilbage til huset og afventede de andre, jeg tog en kort gåtur og fandt en sortstrubet bynkefugl og 50+ ornitologer der stod oppe på klitten og kiggede på melanittaer, en brilleand var fundet og den amerikanske fløjlsand var genfundet, lige pludselig kom DOFU til på cykel og satte skop op, tror alle så dem. 

Amerikansk Fløjlsand foto: Rasmus Momme
Kort efter tog nogen af os tilbage til huset, hvor mig og Anders allierede os og tog til Grønningen for at kratluske og finde fugle (surprise). Turen til Grønningen gav bjergvipstjert, skærpiber, skovsneppe, enkeltbekkasin, lysbuget knortegås og sortstrubet bynkefugl, men ellers var der ikke sååå meget gang i den. Vi tog videre mod Ho, hvor vi undervejs fandt to store tornskader, misteldrosler, en blå kærhøg 1k han, der lignende lidt en steppehøg og en topmejse der lød præcist som en rødstrubet piber, den reagerede også på playback, hverken mig eller Anders havde oplevet noget lignende før. Vi kom tilbage, men der var låst, hvor jeg så faldt i søvn på bænken siddende, da jeg var helt udmattet. Jeg kunne ikke finde de andre da jeg vågnede, men de kom stille og roligt tilbage. Aftensmaden blev indtaget, observationer blev indtastet og billeder blev tjekket, derefter kaldte sengen, efter en dag, hvor antal af kilometer cyklet lå på de 40 kilometer...

Fiskeørn over Reginevej foto: Rasmus Momme

Ingen kommentarer:

Send en kommentar