mandag den 4. april 2016

Reersø Wars III: The Return Of The Caspian Gull feat. Eurasian Stonechat

Den 2. April og 3. April var jeg i Reersø af i alt 12 timer, og fik indkasseret godt og vel 30 km gåtur. Det var mine første længere ture siden November og det var sgu dejligt at komme derud ordentligt. 2/4 blev sat igang med Sortstrubet Bynkefugl, Rødtoppet Fuglekonge og Blåhals, som target-arter, hvor to ud af tre er set i Reersø før og den sidste er vel næsten SU her i Østdanmark. Havnen blev tjekket grundigt og heldigvis var alle mågerne lige bag den nye stenmole ude på vandet eller oppe på stenmolen, så de kunne sagtens tjekkes fra nært hold. Den første måge af interesse var en faktisk en ung måge, der lignede de Middelhavssølvmåger jeg har set i Italien på min studietur (har taget godt og vel 200 billeder af 2k måger dernede, i håb om at lærer noget fra dem). Mørke tertiærer, mørke dækfjer uden skakbrætsmønster, lys overside med fældet grålige rygfjer i modsætning til de næsten sorthvide fjer, hvidt hovede og sort næb, men på det tidspunkt følte jeg mig ikke helt sikker da den ikke havde været oppe og flyve endnu, så jeg tegnede en feltskitse og begyndte at tjekke resten af mågerne. Den næste måge i rækken var lidt nemmere: en fin adult Kaspisk Måge, første gang jeg havde set en voksen fugl i flere år, men ikke desto mindre var den her lige til med sit slanke næb, sort øje, lidt lysere overside og flade hovede, som om den havde sovet med hovedet mod en væg som barn. Jeg skannede videre, og det gav en 2k Kaspisk Måge! Neeej hvor godt. Ellers gav det en Sildemåge 2k, hvilket er også en ok fugl herover. JEg fik mågerne op og flyve ved at lave "ørnen" her fik jeg noterede mig hvid hale og sort ubrudt, ensartet endebånd og et relativt tydeligt vindue på de indre svingfjer, hvilket på det tidspunkt fik mig til at skrotte middelhavssølvmåge teorien... Jeg gik indlands af og der var ingenting på sydsiden udover de sædvanlige karakterfugle for området: Engpiber, Sanglærke, Gulspurv og Rørspurv. Årsagen har nok været at vinden har været kraftig, så alt levende havde trykket sig i kratten, men fik alligevel presset nogle sangdrosler udaf krattene, mens havet gav en 3k Sildemåge der kom tæt forbi, wupwup måger. Først da jeg nåede vestsiden ved læhegnet blev det spændende. En Sortstrubet Bynkefugl viste sig! en rigtig fin 2k fugl, som var lidt omstændig at have med at gøre, men viste sig ellers fra den bedste side, inden den fes nordpå. Det var en targetart
Sortstrubet Bynkefugl 2k, totalt lortebillede og kunne ligeså godt være en engpiber.

Man kan lige akkurat se det lyse vingepanel/vingeplet fuglen havde og det let mørkt hovede.
Jeg forsatte indlands for at se om jeg kunne skrappe nogle arter sammen, det var søreme muligt, 3 Sortkrager kom lavt henover terrænet forbi mig, en fed obs og det højeste antal jeg har set øst for Lillebælt, Jeg besluttede mig for at drage mod nordveststranden for at se om jeg kunne opspore den sortstrubet bynkefugl, men jeg lagde mig istedet blandt stenene og slappede af mens jeg skrev mine observationer ned i notesbogen, efter noget tid kom en fin Vandrefalk 2k over mig og fløj mod Kalundborg, mon dog den gemmer sig oppe ved industrihavenen? Turen tilbage og de små kratlusk hist og her, der forlængede turen tilbage gav kun Stenpikker, fuglekonge og en hybridkrage. Ellers en enkelt overflyvende Storspove, eller hov! Der var sindssygt mange måger ude ved traktorerne, og da de fløj henover mig fik jeg faktisk opfandet en Kaspisk Måge, men så den kun nedefra, så kan ikke sig om det er en helt ny fugl ift. den tidligere på dagen. Turen hjem med bussen foregik med savl ned af kinden mens jeg sov.

3/4 havde jeg aftalt med Rasmus Momme at tage til Reersø, vi ankom der hen og begyndte at lede efter Blåhals ved Vejlen, sjovt nok var der ikke nogen, men vi fik set nogle spidsænder og to store hunder der lige akkurat ikke kunne komme over hegnet. Havnen var sprængfyldt med måger, og jeg genfandt "Svartbagen" og igen stod jeg og var i tvivl, jeg sagde til Rasmus at det nok bare var en Svartbag, mens han tjekkede alt andet stod jeg og stirrede på den, hvilket gjorde at jeg spurgte om han ikke lige kunne prøve at tage billede, men mens vi prøvede at komme i position så blev alt skræmt op nogle havnefolk i en båd og jeg kunne ikke finde den i virvaret af måger. Turen på sydsiden var igen igen uden nogen spændende fugl udover hjejler i luften og to Mørkbuget Knortegæs ude på vandet, men der var ikke vind så det var jo fedt nok. der var generelt kun karakterfugle og enkelt gransangere desværre og det var nogle begivenhedsløse 4 timer, så vi tog tilbage til havnen og tankede op på købmanden på slik og sodavand. Vi satte os nede ved havnen og der var massere af måger! ...600 meter væk ude på vandet. Manglen på fugle førte til en 30 minutter lang lur, 2 Fjeldvåger og en Havørn. Dagens fugl blevet fundet næsten påvej ind i bussen, for da bussen var ankommet til vendepladsen og der var fem minutter til bussen kørte lagde en fiskerbåd til og lige pludselig var der en kæmpemængde af måger, Rasmus løb over til der hvor mågerne var, mens jeg blev ved bussen så den ikke kørte fra os, men lige pludselig kommer der en måge lavt henover mig, som så sjov ud: En fåhking fed Kaspisk Måge 2k, jeg piftede efter Rasmus som løb hen til mågen og han fik taget massere af fede billeder, med den ene fod i bussen og den anden på asfalten. Busturen gav en lur for os begge og en Rørhøg. Ganske iorden to ture!

Fed Kaspisk Måge 2k med slid i de store dækfjer, hvilket lader til at danne et tydeligt "vingebånd" der adskiller den fra fuglen i går, vinduet i de indre håndsvingfjer er også mere prominent på den her fugl samme med næbfarvning og mønstring i hovedet.


Dofbase-observationer

Ingen kommentarer:

Send en kommentar