torsdag den 23. juli 2015

Vadefugl-bonanza i Vestsjælland

Den 18/7 var dagen, hvor mig og Mads skulle ud og finde hits i det vestsjællandske, han hentede mig I Sorø, cirka klokken 0630 og vi tog til Lejsø, planen var at fokusere på vadere, da vi havde meldt os til Operation Vadeflade afholdt af Club300. Vi ankom til Lejsø cirka 0730 og gik derud. Der var massere af vadere ved første øjekast. Jeg gennemgik rylerne der var talrig og jeg fandt hurtigt de første krumnæbbet ryler, der var fire krumnæbbet ryler i en flok alm. ryler og Mads fandt hurtigt en Islandsk Ryle, som fløj væk og vi genfandt den aldrig. Tjekkede hvad der ellers måtte være og det gav hvidklire, lillespove og tinksmed, ellers var der ikke det helt vilde udover stor kobbersneppe. Vi stod og gennemtjekkede mudderfladerne, og der var ikke noget nævnværdigt. Vi forsatte til Lejodde og de små søer der er der, der var yderligere 5 alm. ryler og en krumnæbbet ryle. Vi var ret glade over udbyttet da ryler altid er fede at finde uanset hvad, specielt i antal OG i det vestsjællandske.


Efter at have provianteret på monster energidrik (som jeg aldrig drikker igen, nogensinde, havde det som jeg blev slået i hjertet og at puls ramte 4-cifre), chokolade og chips, tog vi videre til Flasken, i håb om nogle enkelte vadere. Vi var der ret tidligt, hvilket kun er ret godt, og hold da helt, der var sgu godt med vadere. Jeg har aldrig, af alle de gange jeg har været ved Flasken set så mange vadere. Det vrimlede med almindelig ryle, og blandt dem var der også Krumnæbbet ryle og Islandsk ryle, ellers var der bare proppet med dem. Efter noget tid, hvor jeg får gumlet nogle chips igennem råber Mads op om en "kærhøg med hvid overgump" jeg flyver hen til teleskopet og får den i skopet, en fin kærhøg, jeg tænker at det er en steppehøg, men får den ikke set godt nok til at kunne bestemme den sikkert. Men en fed obs og Mads fik nogle billeder af den, men de vidste ikke noget definitivt. Vi tog afsted for at eftersøge fuglen på Reersø-halvøen uden held, men det gav tre overflyvende krumnæbbet ryler på den sydlige del.


 Vi vender der efter tilbage til tårnet, for at tjekke for vadere, og den her gang lod der til at være endnu flere vadere. På mudderbanken tæt var der et vrimmel af ryler, og i nordsiden var der også en del ryler der holdte til i den lille indsø. Jeg gennemgik, og der var en alm. ryler og enkelte krumnæbbet ryler. Lige pludselig ser jeg en lille, meget mørk ryle uden bugeskjold, sagen er klar, jeg har fundet en kærløber, jeg kalder Mads hen og han er enig bestemmelsen, da den gik i direkte sammenligning med flere alm. ryler. Jeg nyder og traverser kort til højrer da jeg ser endnu en kærløber! Det har været lidt en target at finde en i Vestsjælland for at være ærlig, og det var fedt at gense den her fede art. Jeg holdte øje med dem i noget tid, indtil jeg forsatte min gennemsøgning, hvor jeg støtte på en lille ryle, med ensfarvet overside uden nævnværdige kontraster og lidt aflang form: Temmincks Ryle! Nu havde vi været næsten alle ryle-arter igennem og vi manglede kun tre arter, hvor kun den ene regnede vi med at få ved Tissø. Lige pludselig lettede alle vadere, sammen med gæssene og div. ænder, og landede nede ved mudderbanken, to havørne var skyld i det og den ene landede nede ved bredden. Nu kunne vi tjekkede vadere ordentlig og få tal på dem, da de var en del tættere på. Tallene kan ses på dofbasen. Efter noget tid tog vi til Tissø for at tjekke stedet. Der var ikke noget crazy udover en megafed dværgryle, mange dværgterner og to havørne udover selschausdal og ellers var der nogle tinksmed, som havde glippet de andre steder. Vi fik talt med nogle ganske flinke mennesker ved stedet og fik anbefalet Flasken til dem. Vi tog så til Sanddobberne, hvilket floppet helt exceptionelt, hvor vi så skred hjem. Men overall, var det efter vestsjællandske standarder en helt exceptionel dag for vadere, i hvert fald for Flasken, hvor en flok på minimum 13 individer af krumnæbbet ryler er den 2. største flok set i Flasken.

Udvalgte Observationer fra den dag:

 http://dofbasen.dk/search/result.php?design=table&soeg=soeg&periode=antaldage&dage=10&obstype=observationer&species=alle&egneobs=on&sortering=lokalitet&dir=u

Ingen kommentarer:

Send en kommentar