onsdag den 19. oktober 2016

Dag 5:Hit-paraden er gået igang

Idag skulle vi lave hits! Vi stod tidligt op og var ude af døren ved 0830 tiden. Første stop var ved Hov, hvor vi fik høstet dagens første "ok" arter med stenpikker og en ringdue. 
Derefter gik turen til Trongivági, hvor vi fik en flok gråsiskener lige i smasken. De landede i en pilebusk, hvor jeg gennemgik dem. Jeg fandt ret hurtigt en fin hvidsisken 1k, men der blev ingen billeder af den og den fløj ret hurtigt sammen med resten af flokken, en fin fugl med grålig overside et varmt farvet ansigt, relativt kraftige flankestriber ift. en typisk han, men mindre end hos Stor Gråsisken, og i flugten fik lige set en fin lille sukkerknald, der gjorde den relativ nemt at pille ud af flokken... Men jeg var den eneste der fik den at se, så den bliver ikke sendt til SU. Ellers fandt vi ret hurtigt to bryn inde i haven, så der blev stilen lagt for idag. Vi begyndte at tjekke selve plantagen, hvilket gav yderligere to bryn, da den ene kom fra modsatte retning af haven og den anden var kom inde fra plantagen, mens de to fra før stadig kaldte fra haven. På vej ud i bilen, hører jeg et tørt rullende kald, der får mig til at tænke på Misteldrossel, hvor jeg så kalder på de andre. Vi står så og lytter lidt og bliver enig om at det er en misteldrossel og den kommer tættere på, Philip står da også klar med kameraet og får taget nogle ok dokufotos af. Dagens første officielle hit er i hus, da det var 11. fund for Færøerne. 

Vi kører videre mod Hvalba, som er blevet døbt et af de bedste steder på Færøerne for fugle, hvilket gav os lidt forhåbninger. Da vi kom ud på den anden side af tunnellen, var der godt vejr og nede i søen, der lå langs vejen, var der ænder. Vi smed bilen ind til siden og fandt hurtigt en sjov pibeand, der gav lidt associationer til 1k amerikansk pibeand, efter noget tid, gav vi op da den ikke var samarbejdsvillig og de mange urtebede og det høje græs kaldte på os. Vi kørte ind til den nærliggende bygd Nes og jeg spotter så en nordisk lappedykker der flyver, mens jeg kører bil - man kan godt multitaske, men kan ikke anbefales... Vi gik straks igang med at tjekke alle bedene og fandt hurtigt en jernspurv, sibirisk gransanger og en engpiber. Ude på havet, rastede der Islommer, den førnævnte Nordiske Lappedykker og en Havlit. Et yderligere gennemgang af området gav også en fin, sen landsvale over bygden, så det var helt fint. 
Derefter kørte vi ud til Hvalba og derfra gik det hurtigt. vi fik smidt bilen ind på en P-plads, og vi fik udset os det første sted der skulle tjekkes; en strandvold med højt sivgræs, gik igang med at gennemgå det og fandt hurtigt en hvidbrynet løvsanger i græsset, hvilket var et lidt spøjst sted, men viste bare, hvor giftigt det sted var. Luften summede ellers med aktivitet, med overflyvende sanglærker og vindrosler, så da vi endelig kunne rette opmærksomheden, mod et område der bedst kan sammenlignes med en art mini-Grønningen uden buske. Men vi besluttede os lige for at tjekke stranden for fugle, efter vi havde fundet en hvid vipstjert nede i den anden ende af stranden. På vej derned udbryder René at han har en stenpikker, men han kan kun se hovedet, den letter så og efter kortvarig intens forvirring, får vi den bestemt til en af de sjældne bynkefugle. Jeg går lidt der fra og hører kun lidt af der bliver sagt, indtil der bliver råbt "Ragnar, er sortstrubet bynkefugl sjælden på Færøerne?" jeg går hurtigt hen til stedet, og efter meget forvirring, fordi jeg ikke fatter, hvor fuglen sidder, ser jeg den så til sidst, og bum det er sgu en Sibirisk Bynkefugl 1k. Vi gik så ind i den hektiske fase der hedder at fotodokumenterer fuglen, og vi bliver ret hurtige enige om at den ser lidt sjovere ud end den meget lysere Maura, så der skal en masse halebilleder til. Vi ender med at se den pissegodt og få en masse fede billeder, hvor vi så går fra den, glade, men ikke mætte, mens René kalder sig selv for et unikum, hitmager og lign. vi giver ham bare ret, så han kan finde noget mere til os. Vi går ind området vi kalder for mini-grønningen, og vi finder lynhurtigt et bryn og en masse fin drosler. Henover de næste fire timer finder vi: 1 Ringdue, 5 Rørspurve, 2 Sangsvaner, 3 Bryn, 8 Gransangere, 1 Vandrikse, ca. 15 Vindrosler, 1 Sangdrossel, 2 Fiskehejre der fløj over, 16 Kvækerfinker, ca. 18 Dobbeltbekkasiner, 5 Munke, 12 Sanglærker, 25+ Engpibere og 3 Rødhalse. Selve stranden gav udover Sibirisk Bynkefugl, 6 Store Præstekraver, en kortnæbbet Almindelig Ryle, 1 Islandsk Ryle og nogle stenvendere. Ganske udemærket for en færøsk lokalitet og grundet stedets potential, tjekkede vi alt der røg op! Dagen var ved at gå på hæld, så vi lavede en sidste slutspurt, hvor vi tog til Sandvik, hvilket er den nordligste by på Suduroy. Det gav 2 munke, 1 stenpikker, 4 gransangere, 1 sibirisk gransanger - alle fuglene fouragerede på tanglopper ude på skærerne. Efter det, var det blevet for mørkt til at tjekke andre steder og turen gik tilbage til bopladsen, hvor der blev serveret god fisk og gode øl.

Hip hip hurra for Ihærdighed og Hits
Sibirisk Bynkefugl - Hvalba 3. Fund for Færøerne @Philip Elbek
Hvidbrynet Løvsanger - nr. 1 i Hvalba @Philip Elbek
Hvidbrynet Løvsanger - nr. 2 i Hvalba @Ragnar Smith


Misteldrossel i Tröngivagi -  11. fund for Færøerne @Philip Elbek

Amerikansk Pibeand? Nes @Philip Elbek

Amerikansk Pibeand? Nes @Philip Elbek
Sibirisk Bynkefugl - Hvalba 3. Fund for Færøerne @Ragnar Smith

Sibirisk Bynkefugl - Hvalba 3. Fund for Færøerne @Ragnar Smith

Sibirisk Bynkefugl - Hvalba 3. Fund for Færøerne @Ragnar Smith

Sibirisk Bynkefugl - Hvalba 3. Fund for Færøerne @Ragnar Smith


Sibirisk Bynkefugl - Hvalba 3. Fund for Færøerne @Philip Elbek

Sibirisk Bynkefugl - Hvalba 3. Fund for Færøerne @Philip Elbek

Ingen kommentarer:

Send en kommentar