søndag den 23. marts 2014

Fuglekiggeri i Nordvestsjælland med MaP

Blev hentet klokken 0910 af Mads Paulsen, vi havde aftalt at tage op på Røsnæs Spidsen og se om vi kunne finde en Brilleand eller en Amr. Sortand, blandt alle de ederfugle og sortænder der plejer at raste derude. Vi kørte afsted, og aftalte også at tage et smut forbi Røsnæs Havn. Da vi var nået Ulstrup, kom der to halvstore "gæs" flyvende mod vejen, og jeg sad perplex og tænkte over hvad det kunne være, inden Mads også blev opmærksom på dem, da vi lige pludselig kunne se stor, hvid vingeplet på vingearmen og med sorte svingfjer, mod en rustfarvet/okkerfarvet krop med lyst hoved, kunne vi meget hurtigt konstanterer at det var RUSTÆNDER På Røsnæshalvøen, vi blev meget glade og jeg ringede Emil Bjerregård op for at fortælle om den, nu hvor vi havde hævnet sort glente. Han fik den meldt ud på Birdcall: http://www.birdcall.dk/2014/03/birdcall-sjl_23.html


Yes man! Rustand! PÅ Røsnæs! af alle steder på i den danske rige, så på Røsnæs. Man kunne vel argumentere for at de var spontane, såfremt der ikke er en eller anden excentrisk voilerholder på Røsnæs, som har nogle fritgående rustænder, men den tid, den sorg. Vi kørte videre mod Røsnæsfyret, hvor vi så endeligt nåede der hen. Vi gik hurtigt ud mod fyret, men da vi nået der ud var der tomt. Antallet af Ederfugle og Sortænder var ret skuffende, når man havde forventet fire-cifret flokke, som der ret ofte raster udefor Røsnæs. Men vi tjekkede dem igennem ret hurtigt og ja... Der var ikke noget. Vi blev på stedet i godt stykke tid, og tjekkede alle flyvende ederfugle, men ingen suspekte dykænder. Efter denne ret skuffende havobs, besluttede vi os at køre ud mod Røsnæs Havn, der har husede Sortstrubet Bynkefugl om vinteren og generelt er ret lovende. Da vi kommet forbi naturskolen og ud idet åbne spotter Mads en fugle der raster i græsset ved vejkanten, det viser sig at være en fin Snespurv! Yes! Vi kørte videre og da nået derud var der helt vindstille, hvilket var perfekt! Vi gik rundt på den lille kaj der var og tjekkede havet for eventuelle fugle, men der var kun en håndfuld ederfugle og toppet skalleslugere. Vi besluttede os at gå ned af stranden for at se om der gemte sig nogle pibere, og påvej mod stranden, så Mads en piber der rastede på skærerne. Jeg fik kikkerten på den og der var en fin Skærpiber i vinterdragt, ikke i en eller anden lumsk overgangsdragt. Meget fin fugl, som vi så ret godt, men vi forsatte mod stranden og det gav kun Rørspurv, Hvid Vipstjert, en helvedes masse måge og lidt rovfugletræk, hvor rød glente var det mest spændende.
Snespurv

Men det var stadig formiddag og vi havde massere tid at bruge, så besluttede at kører mod Saltbæk Vig. Ja det gik galt og farede lidt vild og kunne ikke finde en lovlig vej ind til det vestsjællandske Vallah for fugle, så vi vendte snuden mod Kalundborg Havn da der var meldt Nordisk Lappedykker ud der dagen før. Vi kørte ud på Gisseløretangen og var der i temmelig lang tid, men det gav en Fløjlsand hun, som rastede sammen med nogle ederfugle, som det mest spændende. Efter en kort spisepause, besluttede vi os at kører mod Reersø, med et kort stop ved Flasken. Efter en længere køretur nåede vi ud til fugletårnet og stillede os der. Der var massere af fugle, men 2 minutter efter vi var ankommede lettere alt, og Mads fandt havørnen der skabte al kaosset. En fed voksen Havørn, som lige pludselig blev mobbet af en voksen Vandrefalk, endnu federe! Det mageløse par fulgtes ad henover vejen og ud af vores synsvinkel. Vi begyndte så at tjekke alle fugle igennem og det gav Spidsand, Sildemåge og Storspove som det vildeste. Efter noget tid i fugletårnet ser jeg ud af øjenkrogen en fugle der letter fra et træ, det viser sig at være en Kornværling (Bomlærke er et misvisende navn, puhaaaa) og den forsvinder så. Det viser sig så at Mads mangler den som DK-art, så vi tjekker intensivt det næste stykke tid alle pæle og buske for en Kornværling. Efter noget tids søgen, går vi igang med at pakke sammen, mens Mads pakker skopet sammen, ser jeg igen ud af øjenkrogen en halvstor fugl der kommer flyvende, jeg sætter kikkerten på den og ser den lande på en pæl, den er et godt stykke fra tårnet og jeg siger at det nok er en kornværling, men den virkede lidt slankere end jeg havde forventet. Vi får sat skop på og det viser sig ikke at være en Kornværling! En piber! Vi bliver ret forvirret, da den ikke rigtigt matcher en "standard" engpiber i dragten, vi sidder og observere den i længere tid, for at tjekke alle dragtkaraktere på og jeg forsøgte at digiskope den med mobil med tvivlsomt resultat som følge.
Det "bedste" af digi-billederne


  • lysbrun, let stribet ryg
  • hvidlige vingebånd
  • kontrast mellem ryg og nakke
  • grålig nakke
  • tydeligt lyst bryn der gik et godt stykke bag øjet
  • mørk tøjle
  • lyse ben
  • tydelig malarstribe der endte i mørk lille trekant
  • distinkte længdestriber på siden og flanken der stoppede op over benene
  • fuldstændig hvid på undersiden
  • lys øjenring
  • gråbrunt hovede/isse
Eftersom billederne var ringe, besluttede jeg mig at lave en hurtig feltskitse af de mest væsentlige karakter på fuglen, hvor den så fløj ned i græsset. Vi gav den 15 minutter inden den blev fundet igen meget kortvarigt ved en større vandpyt. Kortvarigt efter fandt Mads en Kornværling rastende i græsset!

I modlys
Enlig Bramgås
Efter turen ved flasken kørte vi mod Reersø NV-strand, som faktisk er et ret OK træksted efter vestsjællandske standarder. Da vi ankom, lå kæmpe mængder af ederfugle og sortænder. Vi gik igang med at tjekke dem og iblandt dem fandt vi fem havlitter, hvinænder, toppet skallesluger og sortænder i den ret interessante 2k dragt, en brunlig hanfugl med begrænset gult på næbbet. Det mest spændende var to trækkende Rødstrubet lommer. Da vi mente at have tjekket alt hvad der var, kørte vi mod havnen for at tjekke det der måtte, men der var ikke så meget og kun lidt sølvmåger og Vejlen gav hellere ikke noget, men det mest spændende var en fin Gråstrubet Lappedykker der svømmede ind i havnebassinet. vi satte og ind i bilen og besluttede det var det for idag, men vi skulle liiiiiiiiige forbi Tissø, Sydeng for at få lidt turarter. Da vi ankom vrimlede det med hættemåger! De var over det hele. Af de mere interessante ting var en enlig Bramgås, Stor Præstekrave, Brushane, Rødben og to sovende knarænder. Efter det kørte vi mod Jyderup, hvor jeg blev sat af klokken 1710 og vi sagde farvel. Tak for en megafed tur og godt selskab!




Ingen kommentarer:

Send en kommentar